حقوق دان

وکیل پایه یک حقوقی وکیفری دادگستری

حقوق دان

وکیل پایه یک حقوقی وکیفری دادگستری

وکیل پایه یک حقوقی دادگستری ،وکیل پایه یک کیفری ،انحصار ورثه ،اصل خواسته و تاخیر تادیه ،جاعل و کلاهبرداری ،فریب در ازدواج ،سهم الارث،اعسار،وکیل پایه یک ملکی ،وکیل حقوقی وارث ،وکیل سرقفلی و کسب‌وکار ،مشاوره حقوقی رایگان ،مشاوره کیفری رایگان ،مشاوره حقوقی آنلاین ،مشاور حقوقی تلفنی ،مشاور کیفری آنلاین ،مشاوره کیفری تلفن

آخرین مطالب

حقوق دان 09017707167

گذشت شاکی در قانون مجازات اسلامی به چه معناست ؟

 

گذشت شاکی یک مفهوم حقوقی است که در قانون مجازات اسلامی ایران به آن پرداخته شده است. گذشت شاکی به معنای رضایت و عدم پیگیری شکایت توسط شاکی خصوصی در جرایمی است که قانونگذار آن‌ها را قابل گذشت تعریف کرده است. در این جرایم، شروع و ادامه تعقیب و رسیدگی و اجرای مجازات، منوط به شکایت شاکی و عدم گذشت وی است.

 

جرایم قابل گذشت جرایمی هستند که تعقیب مجرم، رسیدگی به جرم و نهایتاً اجرای مجازات مجرم با توجه به شکایت شاکی قابل انجام است. 

اگر شاکی قبل از صدور حکم قطعی گذشت کند، قرار موقوفی تعقیب یا رسیدگی صادر می‌شود و اگر بعد از صدور حکم قطعی گذشت کند، قرار موقوفی اجرای مجازات صادر می‌شود.

 

جرایم غیر قابل گذشت، جرایمی هستند که رضایت شاکی خصوصی در تعقیب مجرم، رسیدگی به جرم، تأثیر نخواهد داشت. تنها می‌توان تأثیر رضایت شاکی را بر میزان مجازات در نظر گرفت.

 

برای مثال، جرایمی مانند توهین، سرقت، و ضرب و شتم در صورتی که شاکی خصوصی رضایت دهد و از پیگیری شکایت خود صرف نظر کند، می‌تواند منجر به توقف تعقیب یا اجرای مجازات شود. اما در جرایمی مانند قتل عمد، که جنبه عمومی دارند و به حقوق عمومی جامعه آسیب می‌زنند، گذشت شاکی تأثیری در تعقیب و مجازات مجرم ندارد و دادستان به عنوان مدعی‌العموم می‌تواند پیگیری کند.

 

همچنین، شرایط خاصی برای گذشت شاکی وجود دارد، مانند اینکه گذشت باید صریح و بدون اکراه باشد و در برخی موارد نیاز به تأیید دادگاه دارد.

 اگر شاکیان متعددی وجود داشته باشند، برای گذشت باید تمام شاکیان رضایت خود را اعلام نمایند.

 

این مفاهیم در قانون مجازات اسلامی و دیگر متون حقوقی ایران به طور مفصل توضیح داده شده‌اند و برای درک کامل آن‌ها، مطالعه این منابع توصیه می‌شود. امیدوارم توضیحات من مفید بوده باشد. 

اگر سوال دیگری دارید، از وکلای متخصص حقوق دان بپرسید.

 حقوق دان 09017707167

  • وکیل پایه یک دادگستری

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی